Holga

Vet ni vad jag har beställt hem? Nej, det är inte en Holgakamera. Det är ett gult Holgaobjektiv till min Nikon!

Ni vet Hipstamatic som alla gillar? Det som försöker efterliknas genom ett filter som kallas typ Helga på grund av copyright I guess är effekten man får av att använda en Holga, en analog liten leksakskamera gjord av plast som läcker ljus som satan som skapar "hipstereffekten" som alla, även jag, är förtjusta i. Om man är lite för häftig för att fejka med ett filter i sin telefon men lite för lat och snål för att springa runt med en analog plastbit så kan man investera i ett moddat Holgaobjektiv till sin Nikon eller Canon. Jag tycker att det känns lite mer true att skapa effekten när man tar bilden istället för att lägga på ett filter.


bild


Söndag

Jag har det så oförskämt mysigt idag. Jag vaknade av att Mattias ringde från Minecon i Las Vegas och sa hej, och nu har jag gjort pannkakor och smoothie till frukost. Jag hade tänkt stanna inne och baka bröd och göra handtryckta julkort, men jag bestämde precis att jag ska titta på fotomässan med Valle och Jonas, så jag tror att jag väntar lite med brödet!
Kolla!

Kolla vad jag har köpt! Fin va, fin va? 

Ska bara byta till en jordad sladd. Kostar kanske en tredjedel att köpa en riktig retrosak istället för att köpa en i butik. 


Bild från TraderaHur mogna beslut ska vi ta?

Jag vet inte om det är för att jag är kvinna eller på grund av mina vänner eller någon typ av psykisk störning eller bara för att jag är människa men jag känner en sån enorm skuld dagligen på grund av de val jag gör. Till exempel är jag nykterist och vegetarian och feminist och bidrar därmed bland annat till större trygghet, bättre ekonomi, bättre miljö, mer jämlikhet etcetera, men trots det så blir inte världen märkbart bättre. Om man inte kollar noga.

Vissa bra val kommer naturligt. Att återanvända saker och ge dem nytt syfte är kanske min favoritsysselsättning. Äta vegetarisk mat. Ta en feministisk diskussion. Välja alkofritt och påverka andra att göra det.

Vissa val är inte roliga men inte svåra att ta. Typ sopsortera. Men det är inte det som gör min dag svår. Det är de svåra valen. Som att veta att det skulle vara mer etiskt att vara vegan men att välja att strunta i det för att jag inte orkar. För att jag älskar ägg och smör och mjölk och att det skulle vara en stor uppoffring för mig att inte konsumera det, en uppoffring på ett sätt som jag inte upplever att alkohol eller kött är.

Min värsta synd är att jag är vegetarian men köpte boots i läder härom veckan. Idealist-Johanna blir överkörd av konsument-Johanna. Men jag blir ju så lycklig av dem. Men djuren, men djuren, tänk på djuren!

Kanske är det ok att inte ta de mognaste besluten alltid. Men om man inte tar några bra beslut alls, ja då kanske man ska fundera på vad som är den minsta uppoffringen och sen göra den.


Orelaterad fin bild från fffound


Vad baserar du din självkänsla på?

Det är inte fel att lägga tid på sitt utseende. 

Med det sagt så skulle jag vilja presentera min senaste fantastiska idé som går ut på att bryta ideal som begränsar och passiviserar kvinnor. Om ni inte hänger med på min idé så menar jag alla de här sakerna som kvinnor gör med sitt utseende som män klarar sig alldeles utmärkt utan att göra utan att det gör dem oattraktiva eller äckliga.

Om du känner dig pressad att vara "en riktig kvinna" så tänk efter vad att vara en riktig kvinna någonsin har gett dig. Svaret är ont. Höga skor, korsetter och genomskinliga obekväma underkläder är inte till för att kvinnor ska vara aktiva. De är passiviserande och ofta skadliga. Jag vill inte vara passiv och begränsad. Jag vill vara aktiv och obegränsad. När jag dansar vill jag ha roligt och inte ont. När jag går på gatan vill jag inte begränsa mina möjligheter till att försvara mig. Framförallt ska inte min självbild begränsas av mitt utseende när den kan baseras på begåvning, intelligens och alla fantasiska intressen jag har (och mina prestationer).

Självklart blir jag arg när jag märker att tjejer i grupp ägnar sig åt att racka ner på sina utseende för att fiska uppskattning av varandra, särskilt när de har växt upp med att deras utseende är såpass viktigt att deras självbild främst är baserad på det. Det leder till att de mer och mer begränsar sig själva genom att lägga stora tidsspann på att förbättra sitt utseende. Jag skiter i hur ni ser ut, kan ni inte visa något ni har gjort istället? 

Jag har slutat använda klackar och smink till vardags för att lämna mer utrymme till mig själv att vara mig och jag har inte rakat benen på flera år. Och vet ni vad? Det är så jävla skönt att vara en person och inte en kropp. 

Så ibland är det faktiskt fel att lägga tid på sitt utseende.


Mitt vänsterbenSå är det, kanske tror jag

Vet ni vad? När jag skriver blogginlägg så måste jag aktivt redigera bort alla "kanske" och andra språkliga försvagningar i mitt språk som kommer naturligt för mig. Varför skulle jag vilja försvaga mig själv när jag försöker göra en poäng? 

Idag är jag sjuk och har mensvärk så jag ligger med datorn i sängen till tolv. Fast snart måste jag upp och äta frukost. 

RSS 2.0