Incognito

Idag har jag hängt på Kungsholmen med Aina och fått min peruk klippt. Det blev högt över förväntningarna faktiskt! Fast vi glömde att ta en före-bild. Den var lång och sunkig i alla fall.

För övrigt så har jag fått min nya telefon nu så tveka inte att ringa! Dessutom har Aina fått för sig att de här glajorna inte passar henne så jag har fått långtidslåna dem. De kanske är nya favoriterna.
Varför feminist?

Min mentor på högstadiet frågade en gång ”Hur många här inne tycker att kvinnor och män ska få lika lön för lika arbete?”. Alla utom häftiga rökrutekillen räckte upp handen. ”Då är ni feminister”. "Ok", tänkte jag och sen dess har jag inte haft något problem med begreppet.

 

Det är många som har just det, problem med begreppet. Personligen är det inte något som har drabbat mig alls.

 

Jag hade tänkt att jag skulle presentera några frågor som kommer upp i samband med att man är uttalad feminist. Men sanningen är att folk inte alls brukar fråga om det. Sanningen är att när jag kommer ut ur garderoben som feminist så brukar folk reagera ungefär som om jag skulle säga att jag badar i spädbarnsblod. Man frågar inte om det, man backar bara långsamt därifrån. Jag tänker därför svara på de frågor som jag kanske ändå har fått, eller som jag tror att folk vill ställa eller som jag tycker att de borde ställa:

 

Varför är du feminist?

 

Jag är feminist för att jag vill se att kvinnor och män behandlas lika.

 

Vad är feminism för dig?

 

Att vara feminist i grundbegreppet innebär enbart att man ser att det finns en ojämn könsmaktsordning och att man vill göra något åt det.

 

För mig betyder det också lite mer specifika saker som att jag inte tror på psykologiska olikheter mellan kvinnor och män genetiskt. Exempelvis så tror jag inte att män är födda bättre ledare än kvinnor eller att kvinnor är mer emotionella och omhändertagande än män. Däremot så finns det sociala konventioner som gör att vi uppfostrar (i hemmet, i skolan) våra söner till slagskämpar och våra döttrar till inredning. Det är ett omfattande samhällsmönster och kan alltså inte lösas helt genom att ge sin dotter bilar att leka med istället för dockor.

 

Eftersom att jag inte tror på de här olikheterna så vill jag inte heller att kvinnor ska bemötas med förväntningar att vara typiskt ”kvinnliga” och även detsamma för män.

 

För att undvika att vi blir påtryckta förväntningar på grund av kön så skulle jag gärna se mera könsneutrala namn och en större användning av det könsneutrala ”hen” istället för ”hon” eller ”han”. Men det är såklart småpotatis i jämförelse med det stora målet här.

 

Det stora målet är att helt omstöpa och frigöra den manliga och kvinnliga identiteten så att vi kan mötas på samma plan.

 

Men ska inte kvinnor få vara kvinnor och män män?

 

Självklart får man ha en klänning på sig om man vill det. Självklart får man välja själv hur man gör med sin kroppsbehåring. Men jag tror mer på en kvinnlig könsidentitet som bygger på att man har en livmoder och mindre på en könsidentitet som bygger på att man är emotionell och omhändertagande, för det är ju en påtvingad självbild.

 

Varför behövs feminism? Det är ju redan jämställt.

 

Det är många som verkar leva under föreställningen att vi lever i en helt jämställd värld. Några exempel på att vi inte gör det är såklart löneskillnader, barnledighet och våldtäktsrättegångar. Överhuvudtaget så åsidosätts kvinnors sociala och kulturella värde vilket exemplifieras väldigt bra genom ”Bechdeltestet”, alltså att en relativt liten andel filmer innehåller minst två kvinnor som talar med varandra om något annat än en man. Kvinnor är fortfarande kulturellt bara inredning, en accessoar till mannen.

 

Men många feminister är ju helt galna, eller hur?

 

Uttalade feminister framställs gärna som manshatande ragator för att inte hota den etablerade könsordningen. En förändring som skulle ge kvinnor mer makt och män mindre ses såklart som ett hot från ett mansstyrt media.

 

Hatar feminister män?

 

Nej, feminister som är kvinnor hatar inte män och vi är inte lesbiska allihop heller. Vår samlagskvot kan jag inte uttala mig om men det skulle kraftigt förvåna mig om den var under medel.

 

Man kan uppfatta att vi skulle ha en negativ inställning till män eftersom att vi vill ta en liten bit av deras kaka för att våran kaka ska bli lika stor. Som min mamma sa: man kan faktiskt inte trolla fram kaka.

 

Är feminister håriga?

 

Personligen så rakar jag inte benen, mest för att det är skitäckligt med stubb. Men som en anekdot så har jag hört en man säga att kvinnor med håriga ben är äckliga även fast hans egna var rätt lurviga, och det är knappast vad jag kallar att mötas på samma plan. Så mina håriga ben är också delvis ett ideologiskt statement faktiskt.
Yellow

Gårdagens sommarkap från H&M:
Snyggaste kvinnan evur
Free

Jag skrev sista tentan idag och ångesten har bara runnit av mig! Har partat lite med Aina och fått en klippning av henne och så har jag klippt av hennes toppar lite även om jag inte har klippt någon sen jag var typ 16 år och vi rakade sidecuts på varandra, men det var skitroligt! Sen tog vi en promenad längs Kungsholms strand.

Det är underbart att vara ledig (för jag tror att jag klarade tentan, hoppas hoppas), och jag vet liksom inte vad jag ska göra först. Tror faktiskt att jag ska slita av plasten från Mass Effect 2 nu och gosa ner mig. Eller jag brukar faktiskt spela tv-spel i samma stol som jag sitter nu, men gosa ner mig mentalt! Jag har i alla fall en kudde.. Ny telefon

bild

Min telefon har pajat ihop så jag tog och köpte den här, inte helt dåligt va? Jag lägger hellre pengar på annat så jag tog det billigaste jag hittade som ändå var attraktiv.

Men då vet ni att jag kan vara lite svåråtkomlig i ett par dagar innan jag får nya telefonen, men med lite tur så fungerar det ändå. Jag vill ju gärna höra av folk nu när min semester börjar. Klockan ett imorgon närmare bestämt.


Mass Effect 2

Yes yes yes, kolla vad som kom på posten! Ska hålla mig tills imorgon när jag har skrivit sista tentan, så tills dess får plasten vara kvar. Lite besviken på framsidan faktiskt förresten...


Time to die

Jag har ägnat mycket tid åt att undvika att plugga och har därför plöjt igenom en hel bunt Harrison Ford-filmer, alla Indiana Jones och nu återupptäckte jag Blade Runner. Blade Runner finns definitivt där uppe bland mina topp 5-filmer. Vem säger nej till mörk och dystopisk sci-fi cyberpunk? Inte jag i alla fall.

Jag älskar till och med kärleksscenen fastän han ser ut att vilja kräkas över hela henne. Vid närmare eftertanke så är det nog min nummer ett favoritkärleksscen genom tiderna. (Jag ska nog göra en topp 5, är det någon som har några favoriter?)Det var inte förens nu när jag youtubade som jag insåg att Ridley Scott (Blade Runner, Gladiator, Alien, Hannibal) har gjort nya Robin Hood-filmen. Jag hade tänkt att se den, men nu steg den ju lite i prioriteringen!


Dagens favorit


...!

bild

När jag ska hålla modet uppe har jag upptäckt att jag onlineshoppar och ser på tre långfilmer om dagen fast jag borde plugga. Men som någon sa så måste man ta varje tillfälle man får att inte göra någonting.


...?

bild

Hur gör ni för att hålla modet uppe?


What's new?Jag köpte converse-knock offs från Coop och nu är de typ mina favoritskor. I alla fall i den här värmen. Sandalkillen i skolan började ha sandaler redan i förra veckan faktiskt. Jag tror att han slutade att ha sandalerna i oktober förra året.

In other news så la jag till min twitter här och det var ju lite tjusigt. Eller hur, eller hur?To do

bild


Att göra när tentorna är över:

1. Spela Mass Effect 2
2. Klippa håret
3. Fixa outfit till Ainas födelsedag
4. Köpa present till Ainas födelsedag
5. Ha grillfest
6. Fika med Anna och lära henne att sticka
...
...
...
... ... ... 7. StädaLady VJag prövar billiga peruker till Ainas maskeradfödelsedagsfest. Temat är årtionden och vi ska gå som 90-tal i form av vår tranceduo "Euronoize". Fast just nu lutar det inte så mycket åt den här peruken utan mer åt att ta min Poison Ivy-peruk och tvinga Aina att klippa till den i en häftig frisyr!


Sista sidan

Jag älskar att läsa, men jag har märkt att jag tenderar att tappa intresset för en bok när slutet börjar närma sig. Om jag läser igenom större delen av en bok på en vecka kan de sista sidorna räcka i månader. Det är något melankoliskt över när en historia kommer till sitt absoluta slut och boken förvisas från nattduksbordet upp i bokhyllan. Ju bättre någonting är ju mindre vill jag avsluta det.

Det hela påminner lite om att alla individer också är historier som väntar på att avslutas. Väntar på att jag ska läsa sista sidan och smälla igen boken. Och våra liv kommer ju inte få en uppföljare.

Eller?

bild


Buying even more stuff

Jag fick min beställning från Chapnlle idag, det slutade med att jag köpte klänningarna och broschen men jag ska skicka tillbaka den ena klänningen, jag insåg att den är lite för kort och lite för rosa för mig.

Hur som helst så hittade jag just den ultimata Johanna-klänningen:
bild

Den är typ allt jag vill ha i en klänning!Favoritkvinnorna
Hannibal

Bland mina favoritkaraktärer på film finns Hannibal Lecter någonstans på topp 5. Jag tittade runt lite på hans sida på wikipedia och upptäckte en grej:

Jag har alltid tyckt att slutet på Hannibal har varit lite fishy. Ni vet, efter att Krendlers hjärna har blivit uppäten, polisen kommer och Clarice Starling hakar fast Hannibal i sin egen hand med handklovar och han hugger av sin egen hand istället för hennes för att komma undan. Fishy...

Det visar sig att Thomas Harris, författaren till böckerna om Hannibal, skrev slutet i stil med att Clarice och Hannibal ligger med varandra och drar till Buenos Aires, vilket i alla fall jag tycker känns helt rätt. Tydligen så var det slutet lite för kontroversiellt för filmmakarna.

bild


Drowning

bild

bild

bild

bild

bild

bild

bild

bild


Rising from the graves

bild

Det är ok att känna sig som en zombie ibland. Men kom ihåg att det är bra att inte vara en zombie ibland också.

Ta initiativ. Starta nåt nytt. Gör någon glad. Varför inte dig själv?


Varför nykterist?

Som nykterist händer det att man hamnar i en situation där man ifrågasätts. Det är främst när man går på facebookevent där det står att man ska "ta med egen dricka". "Jaha", brukar jag tänka och ta med en Euroshopper energidryck.  Fast när man kommer dit så är det fullt av ICAs äppeldryck med ciderkaraktär. "Jaha", brukar jag tänka, "då var det ju onödigt att jag tog med mig egen dricka".

Om man då på nämnda "event", alltså hemmafest, träffar någon ny person som statistiskt sett inte är nykterist så händer det att man blir bjuden på alkohol, och eftersom att man inte vill ta den här fighten varje dag så försöker man komma undan med ett nej tack. Då är det statistiskt troligt att en av sina vänner lutar sig förtroligt över samtalet och säger "du alltså, hon är nykterist". Då känner man sig plötsligt förvandlas till Millie ur Freaks and Geeks och man får någon eller några av de här frågorna som jag ska besvara nu:

Varför är du nykterist?

Oftast när jag ska besvara den frågan så vill jag svara med en motfråga: Varför är du inte nykterist? På den frågan får man oftast svaret "för att det är gott med alkohol", eller om någon känner sig lite extra ärlig "för att det är kul att vara full". Det folk kanske inte ens har reflekterat över är att man dricker alkohol för att passa in i sociala konventioner, lite som att man dricker kaffe på fikarasten, fast ännu mera kulturellt förankrat.

Det finns bara själviska skäl till att dricka alkohol, men en stor del av mina skäl till att inte dricka alkohol är också själviska. Ni förstår, att genom att jag inte dricker så sprider jag inte vidare en alkoholnorm som i sin tur kan skada mig eller andra. Om jag inte sprider alkoholnormen så blir det en pyttepytteliten mindre risk att jag eller någon annan blir våldtagen eller misshandlad på grund av alkoholpåverkan när vi går ut.

Det finns tusen anledningar så klart. Jag brukar nästan alltid uppge olika. Till exempel för att visa solidaritet mot barn i missbrukarfamiljer eller för att alkohol kostar samhället en shitload of money. Alkoholindustrins vinster kan inte ens börja täcka de kostnader som uppstår av alkohol. Om du vill ha fler anledningar så finns det bra läsning på http://www.unf.se/Drogfakta/.

När bestämde du dig för att bli nykterist?

Jag har aldrig haft några större alkoholvanor, men jag bestämde mig för att bli organiserad nykterist valborg 2007. Jag var på väg hem ensam från en tråkig hemmafest full av själviska och otrevliga människor och jag satt på en buss som var fullpackad av tonåriga killar som skrek och klängde runt i taket. Det var en otrevlig situation och det slog mig att vafan ska det här vara bra för?

Är det inte jobbigt att inte dricka alkohol?

Nej, det är inte jobbigt alls. Det är bara jobbigt om andra tycker att det är jobbigt. Jag känner inte att jag har gett upp något alls.

Men det är ju ok om alla dricker måttligt, eller hur?

Nej, det är faktiskt inte det. Om man dricker alkohol och kan hantera det själv så kommer man alltid att sprida en alkoholkultur som skapar missbrukare, barn och anhöriga till missbrukare, våldtäkter, misshandel och negativ ekonomisk utveckling.

Det är inte så mycket alkohol i, kan du inte dricka lite?

Om jag bakar en kaka och säger att det bara är pyttelite bajs i den, skulle du vilja äta den då?
ThursdayJag håller på att get my shit together. Jag cyklade till KTH i Kista idag på min farmors numera min cykel som har en växel. Blev lite jobbigt i backarna faktiskt, fast det är ju kul att cykla förbi Solvallas stallområde på morgonen. Definitivt bättre än att sitta i tunnelbanan. Jag har börjat träna regelbundet och står redan och spänner mig i spegeln och tycker att jo, visst har det gett lite resultat. Har lite skola kvar innan sommaren och nu är det snart sista spurten. Men det ska nog gå bra nu när jag jobbar på att samla ihop all min skit på en överskådlig area så att säga. 


Greetings from Japan

Jag har talats vid med Joel och lagt upp lite bilder till hans portfolio. De kan ni hitta här.

Sen så råkar jag veta att han har en hot date imorgon med den här modellen:

bild

Hon är söt som socker, lyssna bara på det här:

Hello sunshineee: D I'm Masumi and Im 19. from japan.
I'm stydying English(^_^) English is very difficult for me ; )Valborg

Jag testade macroobjektivet i trädgården.

Det blev ingen brasa för mig i år. Men vandrande hem idag så såg man små tecken på att gårdagen ändå inträffade. En systemetkasse rullade förbi, en krossad ölflaska på gatan och den där rostiga skrotcykeln hade flyttat på sig en liten bit.

Jag var på balett med Mattias på operan och sen blev det Star Wars och sen spelade jag lite Espgaluda 2 för att göra Mattias stolt och sen somnade jag. Jag har aldrig rört ett shmup förut så jag blev lite förvånad över att det var lite enklare än jag trodde och mycket mera rewarding.
RSS 2.0